• 23.11.2010

Podaci koje su članovi HUZIP-a upisali u svoje punomoći, kao i podaci  svih drugih umjetnika izvođača koji su zaštitu svojih prava povjerili organizacijama za kolektivnu zaštitu upisuju se u svjetsku bazu podataka umjetnika izvođača (International Performers' Database – IPD).

Ti podaci prvenstveno služe pri razmjeni naknada između kolektvnih organizacija temeljem zaključenih bilateralnih ugovora.

Dosta je česta pojava da pojedini umjetnici izvođači, usprkos tome što su ovlastili jednu organizaciju kolektivne zaštite da ih štiti na području cijelog svijeta, zaštitu povjere i drugoj organizaciji za teritorij na kojem ta organizacija djeluje a da o tome ne obavijeste svoju matičnu organizaciju.
Kao rezultat toga pojavljuju se tzv. double claimovi, odnosno potraživanja dviju organizacija za naknadom za istog izvođača.

Takve situacije rješavaju se prvenstveno tako da izvođači sami izraze svoju volju kojoj organizaciji žele povjeriti zaštitu za pojedini teritorij i za koja prava.

Iz navedenih razloga pozivaju se članovi HUZIP-a koji su zaštitu svojih prava osim HUZIP-u povjerili i drugim udrugama za zaštitu prava umjetnika izvođača za područje pojedinih država da se odmah jave u ured Stručne službe, kako bi  definirali  potrebne podatke.