• 11.09.2014

Zvonimir TorjanacPoštovane kolege i prijatelji, članovi HUZIP-a,

u Zagrebu je 9. rujna 2014g. u 84 godini života preminuo gospodin Zvonimir Torjanac, veliki hrvatski glumac.

Ono što manje ljudi zna je da je g. Torjanac dugo godina bio vrlo aktivan u svojoj matičnoj udruzi, Hrvatskom društvu dramskih umjetnika, te je 1994g, kao predsjednik HDDU, bio jedan od inicijatora i osnivača Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkog prava, a nakon toga i dugogodišnji član Upravnog odbora HUZIP-a.

U ime Upravnog odbora HUZIP-a ovim putem mu zahvaljujemo na velikom doprinosu afirmaciji ponajprije prava dramskih umjetnika, ali i zakonskih prava glazbenika i ostalih umjetnika izvođača u Republici Hrvatskoj.

Zvonimir Stanislav, Predsjednik UO HUZIP-a

 

Biografija Zvonimira Torjanca, izvor HINA:

Istaknuti hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Zvonimir Torjanac umro je u utorak, u 84. godini u Zagrebu.

Zvonimir Torjanac rodio se 14. rujna 1930. u Donjem Miholjcu, gdje je završio osnovnu i srednju Građevinsko-tehničku školu. Od najranije mladosti aktivno se bavio glumom u amaterskoj kazališnoj družini u rodnome gradu.

U Zagreb dolazi 1949. i upisuje studij te nastavlja pohađati Studij za glumu i režiju. Prvi profesionalni angažman kao glumac dobio je u Sisku, a uskoro postaje član varaždinskog kazališta, gdje je u deset sezona ostvario mnoge velike uloge dramskog repertoara ("Mnogo vike ni za što" W. Shakespearea, "Škola za žene" Molierea, "Matija Gubec" Milana Begovića, "Katarina Velika" G.B. Shawa i dr.).

U Zagrebačko pionirsko kazalište (danas ZKM) prelazi 1963. U sljedećih 19 godina odigrao je mnoge uloge u repertoarnim predstavama tog kazališta za djecu i odrasle. Mnogo nastupa i u televizijskim dramama i serijama ("Kuda idu divlje svinje", "Pod starim krovovima", "Obiteljski album" i dr.) te glumi srednje i male uloge na filmu.

Član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu postaje 1983. U tom je kazalištu ostvario mnoge zapažene uloge sve do odlaska u mirovinu 1993. Od 1984. do 1986. obnašao je dužnost ravnatelja Drame.

U Hrvatskome narodnom kazalištu ostvario je, među ostalim, nekoliko likova u "Zabunama" A. Ayckbournea u režiji D. Munitića 1984., ulogu Alojza Horvata u "Na kraju puta" M. Matkovića u režiji G. Para, Juana Ladrilla-Chocha u "Bardu" A. Šoljana u režiji T. Radića, Dr. Bocka u "Svadbi" E. Canettija u režiji J. Juvančića, Gospodina Loyala u "Tartuffeu" J.B.P. Molierea u režiji T. Radića, Prosjaka u "Škorpionu" J. Kulundžića u režiji Ž. Oreškovića, Don Diega Tenoria u "Seviljskom zavodniku" T. de Moline u režiji G. Para, Komornika u "Ondine" J. Giraudouxa u režiji H. Popescua i Legionara u "Propasti Magnuma" I. Aralice u režiji I. Kunčevića.

Gostovao je u riječkome HNK Ivana pl. Zajca, SK Kerempuh, GD Histrion, ZGK Komedija i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Bio je predsjednik HDDU-a uzastopce u četiri mandata.

Publika će ga pamtiti po ulogama u serijama kao što su "Kuda idu divlje svinje" (1971.), "Prosjaci i sinovi" (1972.), "Gruntovčani" (1975.), "Jelenko" (1981.) i "Ne daj se Floki" (1985.), te recentnije, "Zabranjena ljubav" (2005.), "Stipe u gostima" (2010.) i "Pod sretnom zvijezdom" (2011.).

Ostvario je i mnoge filmske uloge, među kojima su filmovi "Pod starim krovovima" (1984.), "Oficir s ružom" (1987.), "Čovjek koji je volio sprovode" (1989.), "Čaruga" (1991.) te "Ante se vraća kući" (2001.), "Duga mračna noć" (2004.) i "Snivaj, zlato moje" (2005.). Prije samo dvije godine glumio je u "Noćnim brodovima" (2012).

Komemoracija Zvonimiru Torjancu održat će se u četvrtak, 11. rujna u 15h u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a posljednji ispraćaj bit će u petak, 12. rujna u 12,10 sati u Krematoriju na Mirogoju. (Hina)