• 14.05.2015

Poštovane kolege i prijatelji,

 

jedan broj glazbenika, članova HUZIP-a, na žalost ima problema s ovrhama na žiro računu, što nije nikakav naš specifikum jer se radi o problemu s kojim se suočava veliki broj stanovnika Hrvatske.

 

Od 01.09.2014. u primjeni su izmjene i dopune Ovršnog zakona (NN 93/2014), koje donose novost vezano uz isplate na tzv. zaštićeni račun građanima koji su pod ovrhom. Izmjenama zakona dozvoljeno je da se i dio drugog dohotka, dakle i dio izvođačke naknade, može isplatiti na zaštićeni račun.

 

Međutim, Zakon propisuje da ovršenik (izvođač) koji je „u blokadi“, treba isplatitelju (HUZIP-u) dostaviti javnu ispravu koja dokazuje da je drugi dohodak (izvođačka naknada) njegovo jedino stalno novčano primanje.

 

Na žalost zakon pri tom nije riješio pitanje koje javnopravno tijelo je nadležno za izdavanje navedene javne isprave, tako da su neki naši članovi bezuspješno išli od vrata do vrata (FINA, Porezna uprava) da bi dobili traženu javnu ispravu.

 

HUZIP je od prvog dana, u interesu svojih članova, uključen u pokušaje da se ovaj slučaj riješi te su djelatnici HUZIP-a 13. studenog 2014. godine poslali upit Ministarstvu pravosuđa RH, te također bili osobno na razgovoru u navedenom ministarstvu. Pismeno očitovanje, u kojem je izričito navedeno da jedino Porezna uprava Ministarstva financija može izdavati navedenu javnu ispravu, konačno je stiglo 22. siječnja 2015. te ga možete vidjeti ovdje.

 

Međutim, prema našim saznanjima, Porezna uprava do današnjeg dana nije niti jednom našem članu izdala navedenu ispravu uz obrazloženje da nemaju potrebnih saznanja je li neki honorar jedino stalno novčano primanje.

 

Kako se bliži ovogodišnja isplata naknada od HUZIP-a, a s obzirom da jedino ovršenici (izvođači) imaju pravo zatražiti za sebe takvu ispravu, ovime pozivamo članove da svejedno, uz priloženo očitovanje Ministarstva pravosuđa, pokušaju u svojoj ispostavi Porezne uprave ishoditi javnu ispravu kako je gore navedeno, a HUZIP će i nadalje činiti sve što može da se ova situacija riješi.

 

Prema poslijednjim informacijama koje smo dobili, Vlada RH je svjesna problema, i navodno se očekuje neko efikasno riješenje u narednom razdoblju.