• 28.12.2022

Poštovane kolege i prijatelji, članovi HUZIP-a,
u Zagrebu je 23. prosinca 2022. godine u 61. godini života preminuo Massimo Savić, veliki hrvatski glazbenik i dugogodišnji član Nadzornog odbora HUZIP-a.

U ime Upravnog i Nadzornog odbora HUZIP-a ovim putem mu zahvaljujemo na velikom osobnom  doprinosu u ostvarivanju prava umjetnika izvođača u Republici Hrvatskoj.

Nikša Bratoš, Predsjednik UO HUZIP-aMassimo je djetinjstvo proveo uglavnom u Istri a srednju školu je završio u Zagrebu gdje je počela njegova glazbena karijera.
1983. je odmah zasjao na sceni kao vođa legendarne novovalne grupe Dorian Gray s kojima je objavio dva albuma: „Sjaj u tami“ i „Za tvoje oči“.

1987. je započeo svoju samostalnu karijeru koju je s golemim uspjehom gradio sve do posljednjih dana života. 5. studenog je u prepunoj zagrebačkoj Areni održao svoj najveći ali, na žalost, i posljednji koncert. Taj je spektakl i simbolički vrhunac njegove karijere. Doista, nitko od prisutnih nije mogao ni pomisliti da će to biti posljednji puta kako Massima gledaju i slušaju uživo. Ali, Massimo je koncert odradio iz sve snage, pokretan voljom, ljubavlju i predanošću koja je tada nadvladala njegove uznapredovale zdravstvene tegobe.

Prvi je dio karijere obilježila suradnja s producentom Zrinkom Tutićem koja je rezultirala s četiri albuma. Nakon sudjelovanja u nekoliko art rock projekata, Massimo se samostalno 2004. vraća na scenu izvanredno uspješnim albumom „Vještina“. Nakon dvije godine je uslijedio nastavak pod nazivom „Vještina 2“.

Od tada pa sve do kraja života i karijere, Massimo je izborio jedinstveno i nezamjenjivo mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni. Prepoznatljivim glasom, karakterističnim stilom interpretacije je uspio na jednaki način osvojiti brojnu publiku i zadiviti stručnu javnost. Dobitnik je čak 9 nagrada Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Osim toga je osvojio i cijeli niz priznanja iz zemalja regije, kako za svoje koncerte tako i snimke za najslušanije pjesme na radio postajama.

Massimo je uvijek bio voljen od kolega i suradnika a znao je briljirati i širokim znanjem i općom kulturom što je i demonstrirao u nekoliko navrata nastupajući na humanitarnim kvizovima na nacionalnim televizijama.

Komemoracija za dragog Massima  održat će se u petak, 30. prosinca 2022. u 11 sati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu..