• 10.05.2019

Poštovani umjetnici izvođači članovi HUZIP-a

 

budući se bliži konačni obračun i isplata izvođačkih naknada za 2018. godinu obavještavamo vas da radi izmjene Zakona o doprinosima, kao i prošle godine  izvođači koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i naknada im se isplaćuje u neto iznosu  a članovi su HZSU ili sami uplaćuju doprinose prema rješenju Porezne uprave  trebaju dostaviti dodatnu dokumentaciju kojom potvrđuju svoj status:

-  izvođači članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, kojima se  doprinosi za obvezna osiguranja uplaćuju iz sredstava državnog proračuna RH trebaju zatražiti  od HZSU e-mail-om: zajednica@hzsu.hr    potvrdu o članstvu u svrhu isplate izvođačke naknade,  a HZSU će potvrdu dostaviti na adresu HUZIP-a;

- izvođači koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost i sami plaćaju doprinose prema rješenju Porezne uprave ,  trebaju dostaviti na adresu HUZIP-a kopiju rješenja Porezne uprave kojim im je utvrđena obveza doprinosa za tekuću 2019. godinu. Ako nemaju rješenje za tekuću godinu, onda treba dostaviti potvrdu iz Porezne uprave da sami obračunavaju i uplaćuju mjesečne doprinose .  Kopija rješenja ili potvrde može se dostaviti i skenirana na e-mail: huzip@huzip.hr

 

Napominjemo da izvođači  samostalni umjetnici koji primaju naknadu u bruto iznosu i plaćaju predujam poreza na dohodak po rješenju Porezne uprave,  nisu obvezni dostaviti navedene potvrde.

 

Izvođači članovi HUZIP-a koji ne pripadaju niti jednoj od navedenih kategorija umjetnika i nasljednici preminulih izvođača također NE TREBAJU DOSTAVLJATI NIKAKVE POTVRDE.