• 04.06.2019

Poštovane kolegice i kolege glazbeni umjetnici izvođači, članovi HUZIP-a,

obavještavamo Vas da je Stručna služba HUZIP-a završila obradu i provjeru obračuna Vaše izvođačke naknade za 2018. godinu, te je započela isplatu izvođačkih naknada temeljem važećih zakonskih odredaba, Pravilnika o raspodjeli HUZIP-a, i na osnovi Vaše punomoći kojom ste ovlastili HUZIP da, u sklopu sustava kolektivne zaštite koju provodi u Hrvatskoj, evidentira, naplati, obradi i isplati Vam godišnju naknadu s osnova korištenja fiksiranih izvedaba na kojima sudjelujete kao glazbeni umjetnici izvođači.


Broj novih članova HUZIP-a iz godine u godinu  drastično  raste, tako da je konačnim obračunom za 2018.godinu obuhvaćeno ukupno 96.244 izvođača s evidentiranom naknadom. Obim evidentiranog korištenja snimljenih izvedaba također je u značajnom porastu, pa je ovogodišnja raspodjela izvođačke naknade za 2018. godinu konačan rezultat detaljne kompjuterske obrade 1.031.937 snimljenih izvedaba pohranjenih u HUZIP-ovu bazu podataka i ukupno 15.210.162 evidentiranih emitiranja na radijskim i TV postajama.


Dijelu naših članova čije se glazbene izvedbe koriste u inozemstvu u ovogodišnju raspodjelu uključena je i isplata naknade koju je HUZIP, na temelju važećih bilateralnih ugovora, prikupio iz Velike Britanije, Njemačke, Rumunjske, Španjolske, Portugala, Belgije, Nizozemske, Kanade, Poljske te značajniji iznosi iz Srbije, Slovenije i Mađarske.


Ističemo da Vašu izvođačku naknadu određuju isključivo urednici 175 nacionalnih i lokalnih radijskih (141) i televizijskih (34) postaja u Republici Hrvatskoj, koji po odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP) moraju prijaviti svako emitiranje glazbenih djela na svojoj postaji tijekom cijele kalendarske godine. Naknada iz inozemstva također se bazira na radijskim i TV emitiranjima u zemljama u kojima se koriste Vaše izvedbe.


Posebno pozivamo naše članove, koji to još nisu učinili, da se registriraju i započnu koristiti „HUZIP online“ sustav jer više ne dostavljamo redovnom poštom (osim onima koji su to izričito zatražili) obavijesti o isplati i potvrde o isplaćenom primitku, dohotku i uplaćenom porezu već se navedene obavijesti i potvrde, kao i detaljne informacije o isplaćenim naknadama, nalaze na profilu svakog pojedinog člana u HUZIP-ovoj aplikaciji.
Korisničko ime i lozinku za korištenje „HUZIP online“ sustava možete zatražiti ovdje.

 

Sve aktualnosti iz rada HUZIP-a, kao i informacije o zaštiti Vaših osobnih podataka možete pronaći na našoj web stranici https://www.huzip.hr

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju za svako dodatno pojašnjenje ili inicijativu, te Vas pozivamo da nam se u tu svrhu obratite na mail adresu huzip@huzip.hr

 

Eventualne primjedbe na obračun naknade možete uputiti putem argumentiranog pisanog Zahtjeva za naknadni obračun Upravnom odboru HUZIP-a, u roku od 30 dana po isplati naknade.
Upravni odbor HUZIP-a će sve eventualne zahtjeve razmotriti na svojoj sjednici 10. listopada 2019. godine, te Vas o svojoj odluci izvijestiti.

 

VAŽNO: Prijave Vaših snimljenih izvedbi za obradu podataka za ovu 2019. godinu primaju se do zaključno 15. siječnja 2020. godine