• 20.05.2020
VAŽNA NAPOMENA UZ OVOGODIŠNJU ISPLATU!
Kao što je navedeno u popratnom dopisu uz isplatu prošle godine, uz naknadu prikupljenu u Hrvatskoj, prošlogodišnja isplata je obuhvaćala i naknadu naplaćenu iz Srbije i Slovenije za 3 godine unatrag, kao i još neke zaostatke iz godina još prije toga.
Radilo se o vrlo značajnom dodatnom iznosu novca koji smo uspjeli naplatiti, i koji je odmah jednokratno isplaćen u cijelosti 2019 godine.
U 2019. godini nije bilo naplate tih velikih zaostataka, tako da, zbog bitno manje sredstava naplaćenih iz Srbije i Slovenije, Vaša ukupna naknada ove godine može biti nešto niža, pa i osjetno niža od prošlogodišnje.

Poštovane kolegice i kolege,

u ovim izuzetnim i nesretnim vremenima, kada su glazbenici onemogućeni u obavljanju svoje osnovne djelatnost, i mnogi su ostali bez svog osnovnog, ili jedinog prihoda, naš apsolutni prioritet je bio da, koliko god je to moguće, ubrzamo proces obračuna i isplate vaših izvođačkih naknada.

U međuvremenu, odmah u ožujku kada su zbog poznate situacije otkazani svi javni nastupi, Upravni odbor HUZIP-a donio je odluku po kojoj su svi članovi HUZIP-a mogli zatražiti akontaciju svoje izvođačke naknade, mogućnost koju su mnogi i iskoristili.

Istovremeno je od strane glazbeničkih strukovnih udruga (HGU, HUOKU, HDGU) pokrenuta inicijativa da se osiguraju financijske potpore onim glazbenicima koji nisu ispunjavali sve uvjete koje je za isplatu potpora propisala država. Upravni odbor HUZIP-a je u te svrhe preraspodijelio  sredstva koja su se, sukladno zakonskim odredbama, u prethodnim godinama namjenski izdvajala za poticanje kulturnih sadržaja.

Na taj način, u razne oblike financijske potpore uključeno je gotovo tisuću glazbenika, i to isključivo onih kojima je glazba jedino i osnovno zanimanje.

Kao dodatna otegotna okolnost, ured HUZIP-a je zatvoren, i sve naše administrativne službe već preko dva mjeseca rade iz svojih kuća. Radi se o vrlo kompliciranom sustavu unosa, obrade, bodovanja, mnogobrojnih provjera podataka, i u konačnici vrlo kompleksne završne financijske pripreme isplate.

Usprkos svim teškoćama, taj je posao obavljen petnaestak dana ranije nego što je to bilo uobičajeno proteklih godina, Stručna služba HUZIP-a je završila obradu i provjeru obračuna Vaše izvođačke naknade za 2019. godinu, te je odlukom Upravnog odbora dana  19. svibnja 2020. započela isplata vaših izvođačkih naknada.

Nadamo se da je ovo zadnja isplata koja se događa u ovako ekstremnim okolnostima, i za naš ured i za glazbenike. Ne ponovilo se.

Na žalost, ima još loših vijesti.

Ova je pandemija potpuno obustavila djelatnost ogromnog broja naših korisnika, a drugima drastično otežala ili smanjila opseg poslovanja, već u ožujku je naplata autorskih i srodnih prava pala za 65%, a u travnju i svibnju je taj pad još drastičniji.

To se neće odraziti na ovogodišnju isplatu naknada, s obzirom da isplaćujemo naknadu prikupljenu tijekom 2019. godine, ali ako se negativni trendovi nastave iduća će godina biti najteža ikad za autore i izvođače, i pad vaše naknade bi mogao biti zaista ekstreman.

HUZIP već sad razmatra različite opcije kako bi smanjio posljedice tog pada naplate u 2020. godini. Ali, bez obzira iduća će godina biti jako teška, kako za autore tako i za izvođače i moramo se svi pripremiti na taj neminovni scenarij.   

Kako se radi o pandemiji koja ne poznaje granice, pad naknada očekujemo i iz inozemstva, osobito za onaj dio naših članova čije se izvedbe koriste u nama susjednim zemljama.

Inače i ove godine, uz naknadu prikupljenu u Hrvatskoj, dio naših članova dobiva naknadu koja je za njih prikupljena iz Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Belgije, Nizozemske, Poljske, Slovačke, Švedske, Estonije, Brazila, Litve, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Zaključno, molimo Vas da čim više koristite aplikaciju „HUZIP Online“. U ovom času tu aplikaciju koristi 3.831 član HUZIP-a. Pozivamo naše članove koji to još nisu učinili da zatraže lozinku i započnu koristiti navedenu aplikaciju koja omogućuje prijavu snimljenih izvedbi, uvid u sve detalje o isplati, potvrde o isplaćenom primitku, dohotku i uplaćenom porezu, kao i sve detaljne informacije o vlastitim snimkama kao i drugim izvođačima koji su na njima sudjelovali. Korisničko ime i lozinku za korištenje „HUZIP online“ sustava možete zatražiti ovdje.

Sve aktualnosti iz rada HUZIP-a, kao i informacije o zaštiti Vaših osobnih podataka možete pronaći na našoj web stranici huzip.hr.   

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju za svako dodatno pojašnjenje ili inicijativu, te Vas pozivamo da nam se u tu svrhu obratite na mail adresu huzip@huzip.hr

Eventualne primjedbe na obračun naknade možete uputiti putem argumentiranog pisanog Zahtjeva za naknadni obračun   Upravnom odboru HUZIP-a, u roku od 30 dana po isplati naknade.
Upravni odbor HUZIP-a će sve eventualne zahtjeve razmotriti na svojoj sjednici 14. listopada 2020. godine, te Vas o svojoj odluci izvijestiti.

 

VAŽNO: Prijave Vaših snimljenih izvedbi poslane do zaključno 15. siječnja 2021. godine ulaze u obračun izvođačke naknade za 2020.

ISPLATA 2019.
NAPLAĆENA NAKNADA IZ INOZEMSTVA U 2019.