• 04.05.2021

Poštovani umjetnici izvođači, članovi HUZIP-a,

 

izvještavamo vas da je 4. svibnja 2021. započela isplata vaših izvođačkih naknada koje je, na osnovi vaše punomoći, HUZIP prikupio od svih onih korisnika koji su tijekom 2020. godine koristili vaše snimljene izvedbe.

 

U protekloj godini prihod od tzv. „Malih korisnika” je, zbog poznatih okolnosti, bio puno manji nego ranijih godina jer kafići, restorani, klubovi i mnogi drugi korisnici jedan veći dio godine nisu radili.

Srećom, naši najveći korisnici, poput radio i TV postaja te kabelskih operatera, nisu imali nekih većih potresa u poslovanju, nekima su prihodi čak i rasli, naknade koje smo primili od stranih udruga su također bile relativno stabilne, tako da pad ukupnog prihoda HUZIP-a nije bio onoliko dramatičan kako smo se bojali i kako je u prvi čas izgledalo.

Na godišnjoj razini radi se o padu od cca. 15% ukupnog prihoda, s tim da je taj pad dijelom amortiziran odlukom Upravnog odbora HUZIP-a da se dio sredstava koje smo trebali izdvojiti u fondove određene zakonom ne izdvaja na teret raspodjele, već da se sredstva za spomenute fondove osiguraju preraspodjelom dijela sredstava neraspodjeljivih iznosa naknada iz prethodnih godina.

Kao i uvijek, vaše su naknade izravno ovisne o tome koliko su snimke na kojima sudjelujete korištene u programima radio i TV postaja, tako da ima naših članova čije su naknade i ove godine porasle, neovisno o padu ukupnih prihoda HUZIP-a, a ima i onih kojima su naknade osjetno niže, dijelom zbog pada ukupnog prihoda ali prvenstveno zbog manjeg opsega korištenja njihovih snimaka.

Tu primjerice vrlo važan utjecaj na visinu izvođačkih naknada ima premijerno ili reprizno emitiranje nekih TV serija na Novoj TV i RTL-u koje imaju izrazito mnogo epizoda. Razlika u visini naknade za izvođače glazbe u tim serijama mogu zaista biti više nego značajne, ovisno da li se neka serija u toj godini reprizira ili ne.

 

Zaključno, podsjećamo da je upravo u tijeku donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kojim bi se trebalo dodatno regulirati tzv. digitalna prava izvođača. Mislimo da su svi naši članovi svjesni da postojeći model, po kojem diskografi naplaćuju sva prava pa onda krajnje netransparentno isplaćuju samo manji dio izvođačima, ne funkcionira dobro i da ga treba promijeniti.

HUZIP kao udruga nije toliko uključen u taj zakonodavni proces već se time prvenstveno bave naše strukovne udruge, ali ukoliko se zakonom propiše da se naknada izvođačima s digitalnih servisa i platformi ostvaruje kolektivno, čemu se u interesu naših članova iskreno nadamo, učiniti ćemo sve što možemo da vam i u tom segmentu pružimo najbolju moguću uslugu.

Radi se o velikom dodatnom poslu za naše administrativne djelatnike, ali s obzirom da je sustav uspostavljen, i već godinama dobro funkcionira, truditi ćemo se da i vaša digitalna prava ostvarujemo savjesno i efikasno, uz najminimalnije moguće troškove.

 

VAŽNO! Molimo Vas da čim više koristite našu komunikacijsku aplikaciju „HUZIP Online“. U ovom času tu aplikaciju koristi 3.611 članova HUZIP-a. Pozivamo naše članove koji to još nisu učinili da zatraže lozinku i započnu koristiti navedenu aplikaciju koja omogućuje prijavu snimljenih izvedbi, uvid u sve detalje o isplati, potvrde o isplaćenom primitku, dohotku i uplaćenom porezu, kao i sve detaljne informacije o vlastitim snimkama kao i drugim izvođačima koji su na njima sudjelovali. Korisničko ime i lozinku za korištenje „HUZIP online“ sustava možete zatražiti ovdje

 

Sve aktualnosti iz rada HUZIP-a, kao i informacije o zaštiti Vaših osobnih podataka možete pronaći na našoj web stranici www.huzip.hr.  

 

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju za svako dodatno pojašnjenje ili inicijativu, te Vas pozivamo da nam se u tu svrhu obratite na mail adresu huzip@huzip.hr

 

Eventualne primjedbe na obračun naknade možete uputiti putem argumentiranog pisanog Zahtjeva za naknadni obračun Upravnom odboru HUZIP-a, u roku od 30 dana po isplati naknade.

Upravni odbor HUZIP-a će sve eventualne zahtjeve razmotriti na svojoj sjednici 4. listopada 2021. godine, te Vas o svojoj odluci izvijestiti.

 

VAŽNO: Prijave Vaših snimljenih izvedbi za obradu podataka za 2021. godinu primaju se do zaključno 15. siječnja 2022. godine

 

Pogledajte još: